Frederiksgade 67 | 8000 Aarhus C
8612 1145

Blister – Den tredje mest udbredte sygdom i munden

Hvad er blister i munden?

Blister i munden er små betændte sår, der hverken smitter eller er farlige, men dog kan være meget smertefulde og generende. Sårene, der mærkes som en brændende fornemmelse på det udsatte sted, kan sidde overalt i munden med undtagelse af den hårde gane og tandkødet. Hvor meget smerte blisterne forvolder, kommer helt an på hvor de sidder og hvor store de er. Sidder blisterne på tungen, er det fx utrolig smertefuldt og gør det svært både at tale og spise.

Hvad er årsagen til blister i munden?

Blister i munden kan skyldes en forstyrrelse i immunforsvaret, oftest forårsaget af en skoldkoppevirus. Sygdommen bryder ofte ud i barndommen i forbindelse med et udbrud af skoldkopper og blusser derefter jævnligt op. Andre årsager er endnu ikke fastlagte, men man kender derimod til mange ting, som kan fremprovokere blisterne hos dem der i forvejen er ramt af sygdommen. Har man bidt sig i munden, stukket sig med bestikket eller spist nødder eller tomater, vil man højst sandsynligt få blister i munden.

Hvordan slipper man af med blisterne, når de først er kommet

Der er indtil videre ikke fundet noget mønster i forhold til helbredelse af blister i munden, nogle vokser fra det med alderen, mens det for andre kun bliver værre. Når man først er alvorligt ramt af blister i munden, er der dog et stort udvalg af produkter, der kan mindske smerten og undertrykke betændelsen, men der findes indtil videre ikke noget produkt, der helt kan forhindre nye udbrud af blister. Desinficerende mundskyllevæsker er yderst effektive til at fremme helingen af sårene, særligt væsker med Klorhexidin er gode, både til mundskyl, men også til at duppe direkte på de udsatte steder med en vatpind.

Har man længerevarende sår i munden, og har man ikke før lidt af blister, bør man omgående opsøge sin tandlæge. Tandlægen kan fx foreslå en kur med et blodkarudvidende lægemiddel, der indeholder stoffet pentoxifyllin, som højst sandsynligt vil mindske udbruddene. Behandling med binyrebarkhormon skal så vidt muligt undgås, da det har uønskede effekter på længere sigt.

Blister i munden er yderst generende, og ofte meget smertefulde, men heldigvis er sygdommen godartet. Det er dog altid vigtigt, at man får tjekket sår i munden, da disse kan være et tegn på begyndende mundhulecancer.

Kom i kontakt

Tandlægerne Frederiksgade
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
CVR: 30803213

T: 8612 1145
E: info@tandfred.dk
Sitemap

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8.00 til 16.30
Fredag: 8.00 til 14.00
Weekend: lukket

Følg os

×

Menu

Ring op

Skriv

Kontakt os

Skriv eller ring til os på 8612 1145.

smily Pas På Tænderne