Frederiksgade 67 | 8000 Aarhus C
8612 1145

Tandkrone

En tandkrone kan i mange tilfælde være en stor fordel. Hvis man for eksempel har en tand, der næsten udelukkende består af en fyldning, vil der være en stor risiko for at tanden knækker. Hvis den knækker uheldigt, kan det i sjældne tilfælde resultere i at tanden helt mistes. Specielt rodbehandlede tænder er i risiko for at knække, da de efter fjernelse af nerven tørrer ud og bliver skrøbelige, hvorved risikoen for fraktur væsentligt forøges. Man kan selvfølgelig, sagtens rodbehandle en tand og fylde den med plast men det vil ofte bare være en midlertidig løsning, idet risikoen for at tanden knækker, er meget stor.

Tandkrone Aarhus

En rodbehandling gør nemlig tanden meget skrøbelig, da den efter en rodbehandling ikke bliver holdt fleksibel og smidig af blodkar og nerve. Derfor vil det være en fordel at få lavet en tandkrone i stedet for. Den bliver som regel lavet af guld og naturtro porcelæn, så den ligner de andre tænder. En sådan behandling kan tidligst påbegyndes 6 måneder efter at rodbehandlingen er færdiggjort, grundet en observationsperiode for om behandlingen er lykkes. Tandkronen beskytter det resterende af tanden, da den er en slags hætte, som sættes ned over resterne af tanden. En tandkrone bliver opbygget som en almindelig tand og man kan derved bevare tyggeevnen uden at risikere, at tanden revner og knækker. Kronebehandlingen er en af de dyrere behandlinger, men til gengæld er holdbarheden også imponerende.

Læs mere
Her hos tandlægerne Frederiksgade i Århus udfører vi alle almindelige tandbehandlinger men også mere specialiserede tandbehandlinger. Vores personale er løbende på kurser, så du kan være sikker på, at vi altid er yderst kompetente til de behandlinger, som vi foretager. Derudover ligger det os meget på sinde, at vores patienter føler sig godt tilpas og at vores arbejde ikke er færdigt, før du som kunde er tilfreds. Vi er klar over at patienter med tandlægeskræk stivner ved tanken om at skulle have lavet en tandkrone. Vi tager os tid til at tage en snak om, hvad der kommer til at foregå, så der ikke kommer nogle ubehagelige overraskelser. Mange gange er behandlingen slet ikke så slem, som man frygter. Men vi er klar over at tandlægeskrækken som regel stammer fra en dårlig oplevelse, der har været ved et tidligere tandlægebesøg. Derfor strækker vi os langt, for at vores patienter får en så god og behagelig oplevelse som overhovedet muligt her hos tandlægerne Frederiksgade i Aarhus.

 


Hvorfor og hvornår skal der sættes en tandkrone på

Der sættes en krone på tænderne, hvis de er for ødelagte til, at der kan opnås en ordentlig styrke med en tandfyldning.
Tandlægen vil altid gå ind og lave vurderingen, om der er for lidt styrke tilbage i tanden til at kunne bære en fyldning, efter at en gammel fyldning eller cariesangrebet er blevet fjernet. Hvis dette er tilfældet vil risikoen for at tanden knækker være for stor, og arbejdet vil skulle laves om, og vi vil derfor sætte en tandkrone på i stedet.
Hvis de gamle sølvfyldninger skal skiftes pga at de er utilstrækkelige eller får tænderne til at knække, bør man ligeledes for påsat en tandkrone. Det bedste er at lave tandkronen på tanden, inden den knækker, så der er mest muligt tand at sætte selve kronen på.
Rodbehandlede kindtænder er normalt mere skrøbelige end kindtænder der ikke er blevet behandlet. Derfor bør kindtænder som tidligere er blevet rodbehandlet altid forsynes med tandkroner.

 


Sådan foregår det ved Tandlægerne Frederiksgade, Aarhus C.

Når du har bestemt dig for hvilken slags tandkrone du vil have, så kan behandlingen iværksættes.
Behandlingen strækker sig over 2 tandlæge besøg.

Ved 1. tandlægebesøg

  • Ved første besøg starter vi med at tage et aftryk af tanden, som skal bruges til at lave en midlertidig tandkrone af plast
  • Derefter slibes tanden, så der bliver plads til tandkronen.
  • Efter tandslibningen skal der igen tages et aftryk af tanden. Skal der laves en porcelæns krone, skal der ligeledes tages en farve prøve. Alt dette sendes til tandteknisk laboratorium, hvor de ud fra vores anvisninger og fremsendte tandaftryk laver den endelige tandkrone.
  • Den midlertidige plastkrone som er blevet lavet, sættes fast med cement på den slebne tand. Hermed beskyttes nerverne i tanden, indtil den rigtige tandkrone er kan sættes på.

Ved 2. tandlægebesøg

  • Tandkronen er modtaget fra tandtekniker.
  • Derefter slibes tanden, så der bliver plads til tandkronen.
  • Kronen bliver først afprøvet og evt tilpasset, og herefter fastsættes den på tanden, hvilket gøres med en type cement som hurtigt stivner, og fastgøre tandkronen.
  • Herefter kontrolleres sammenbiddet, hvor højden vil blive justeret lidt, hvis det er nødvendigt.
  • Til slut tages der et kontrolrøntgen af tanden med tandkronen på.

 


Hvor længe holder en tandkrone?

Tandkronernes holdbarhed afhænger af mange forskellige faktorer, og er individuelt fra kunde til kunde.
Men normalt vil en tandkrone holde i 10-20 år, og nogle gange endnu længere.

Kom i kontakt

Tandlægerne Frederiksgade
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
CVR: 30803213

T: 8612 1145
E: info@tandfred.dk
Sitemap

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8.00 til 16.30
Fredag: 8.00 til 14.00
Weekend: lukket

Følg os

×

Menu

Ring op

Skriv

Kontakt os

Skriv eller ring til os på 8612 1145.

smily Pas På Tænderne