Frederiksgade 67 | 8000 Aarhus C
8612 1145

Sådan plejer du dit barns tænder

Sund rutine fra første tand

Som forældre vil vi gerne gøre vores bedste for at pleje vores børns tænder og sikre, at de er sunde og raske. Og faktisk kræver plejen af børns tænder hverken mere eller mindre end vores egne. For at starte en sund rutine med tandpleje, som en naturlig del af hverdagen, er det vigtigt, at du som forælder begynder tandbørstningen fra første synlige tand.

Barnets første tand bryder frem, når barnet er omkring 6 måneder, og det er her, at du som forælder skal have tandbørsten frem. Særligt hos børn der ammes, er det meget vigtigt, at tænderne børstet to gange dagligt, fordi brystmælk indeholder meget sukker. Når du børster tænder på dit barn fra en tidlig alder, vil barnet vænne sig til følelsen fra det er helt småt, og det kan gøre tandbørstningen meget nemmere, når alle tænder er brudt frem i 3-års alderen.

Spring ikke tandbørstningen over

Når barnet er blevet ældre, vil alle forældre opleve, at barnet ikke vil have børstet tænder. Det er en ganske naturlig udfordring, du som forældre vil komme til at møde, hvis du ikke allerede har. Det kan være ret ubehageligt at skulle børste tænder på et barn, der bliver ked af det, lige så snart tandbørsten kommer frem. Men det er vigtigt, at tænderne børstes hver dag. Undgå at springe en tandbørstning over – det kan hurtigt resultere i at gøre det endnu sværere næste dag – og man kan hurtigt komme ud i en dårlig vane.

Møder du modstand fra dit barn, kan det ofte hjælpe at give dem lov til at børste deres tænder og få del i tandbørstningen. Efterfølgende kan du børste efter og sikre, at tænderne er børstet grundigt.

Hjælp dit barn med tandbørstningen

Der er en meget god grund til, at børn ikke skal børste tænder selv. En grundig tandbørstning kræver den rette børsteteknik – og rent motorisk kan børn ikke mestre den før de er i 10-12 års alderen. Når barnet kommer i skolealderen, er det en rigtig god idé at vise barnet, hvordan de skal børste tænder og lade dem øve sig. På den måde får de træning i at få den rette teknik til de kommer i alderen, hvor de selv overtager tandbørstningen.

5 gode råd til en god børnetandpleje

Udover at begynde en sund vane fra barnet er ganske lille, er det også vigtigt, at der børstet med den rette tandbørste og med den rette teknik. Vi giver dig derfor 5 råd til at sikre en god tandpleje hos dit barn.

  1. Brug en tandbørste med et lille hoved og med bløde børstehår. For at kunne børste grundigt, er det nødvendigt at tandbørsten kan komme rundt i hele munden. Tandbørstehovedet skal derfor være småt. Børstehårene skal altid være bløde – for hårde børstehår kan slide på tændernes emalje, som beskytter tænderne.
  2. Brug tandpasta med flour. Når barnet er meget ungt, kan det være en god idé at bruge en tandpasta til børn, der er lidt mildere end almindelige. I 6-års alderen er det dog vigtigt at skifte til en almindelig tandpasta, der indeholder mere flour, for at beskytte tænderne mod huller.
  3. Brug ikke for meget tandpasta. Du skal bruge den mængde tandpasta, der svarer til dit barns lillefingernegl – mere skal der ikke til.
  4. Introducer tandtråd for dit barn i en tidlig alder. Daglig brug af tandtråd er lige så vigtig som tandbørstningen. Den renser de steder, hvor tandbørsten ikke kan komme til og sikrer, at vi ikke får huller mellem tænderne. Begynder du i en tidlig alder, vil det blive en naturlig del af tandplejen.
  5. Hjælp dit barn med tandbørstningen de første 10 år. Barnet kan sagtens være en del af tandbørstningen inden de fylder 10 år, men det er vigtigt, at du børster efter for at sikre, at de er helt rene.

Kom i kontakt

Tandlægerne Frederiksgade
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
CVR: 30803213

T: 8612 1145
E: info@tandfred.dk
Sitemap

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8.00 til 16.30
Fredag: 8.00 til 14.00
Weekend: lukket

Følg os

×

Menu

Ring op

Skriv

Kontakt os

Skriv eller ring til os på 8612 1145.

smily Pas På Tænderne