Frederiksgade 67 | 8000 Aarhus C
8612 1145

Skærer du tænder?

Hvordan ved jeg, om jeg skærer tænder?

For nogle lyder det måske som et underligt spørgsmål at stille: “Hvordan ved jeg, om jeg skærer tænder?”, men det er det faktisk slet ikke. For mange af de mennesker, der kronisk skærer tænder om natten, er ikke klar over det. Kronisk bruksisme, som det hedder på fagsprog, giver en række symptomer, som ikke automatisk vil forbindes med at skære tænder, og derfor kan der for nogle gå lang tid, før de bliver klar over det.

Din tandlæge vil hurtigt kunne fortælle dig, om du har tendens til at skære tænder, da det kan efterlade nogle skader på tænderne, så er du i tvivl, kan du altid spørge din tandlæge til råds. Der findes også en række symptomer, som du kan være opmærksomme på, hvis du er i tvivl, om du skærer tænder i løbet af natten.

 

Symptomer på tandskæren

Nogle af de mest almindelige symptomer er spændinger og smerter i kæberne og hovedpine. For mange kan hovedpinen fortsætte langt op ad dagen og påvirke koncentrationsevnen i høj grad. Det kan være meget forskelligt, hvor meget man skærer tænder om natten, men for de mennesker, hvor det forekommer hver nat, kan det have en meget negativ effekt på deres generelle livskvalitet.

Hvis du kan genkende følelsen af ømme muskler ved kæberne eller hovedpine hver morgen, kan det være tegn på, at du skærer tænder om natten. Hos Tandlægerne Frederiksgade anbefaler vi altid vores patienter at få en tid hos os, så vi kan undersøge deres tænder og sikre, at alt ser fint ud. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Det er vigtigt at reagere, hvis du har mistanke om, at du skærer tænder. Bruksisme kan nemlig lave skader på tænderne, som kan være varige.

 

Skader det tænderne?

Hos de mennesker, der skærer tænder kronisk, kan det desværre ikke undgås at skade tænderne. Tænderne udsættes for meget pres, når man skærer tænder, og det vil efterhånden kunne ses. Det er ofte skader som revner, slidskader og infrastrukturer, der følger med natlig tandskæren. Oplever du at dine tænder er meget temperaturfølsomme – at du ofte får isninger i tænderne – kan det være tegn på, at du har en revne i din tand.

 

Hvad skal jeg gøre?

Det bedste råd vi kan give dig er at besøge din tandlæge. Her vil du kunne få professionel hjælp til at identificere årsagen bag dit ubehag eller dine smerter i tænderne. Det er ikke sikkert, at du skærer tænder, selvom du har symptomerne, så det er en god idé at få foretaget et tandeftersyn, så du kan få svar.

Er der ingen tvivl om, at du skærer tænder, er der her tre gode råd, som du kan følge for at minimere din tandskæren.

  1. Mindsk travlhed og stress. Der er en sammenhæng mellem den måde vi har det på, og hvor meget vi skærer tænder. Har du meget travlt, og føler du dig presset, er det vigtigt, at du sætter farten ned, da det kan forværre bruksismen. Lider du af stress, kan behandling mod denne være med til at mindske eller fjerne din tandskæren. For at undgå at skære tænder er det afgørende, at vi mærker efter, hvordan vi har det og tilpasser vores hverdag, arbejdsopgaver eller andet derefter.
  2. Sørg for at få nok søvn. En god nats søvn er med til at reducere stress og hjælpe os til at koble af, når vi har travlt. Prioriter derfor din nattesøvn og få gerne mellem 7 og 8 timers søvn hver nat.
  3. Undgå nikotin, koffein og alkohol. De er nemlig alle sammen med til at påvirke vores naturlige søvnmønster, så vi ikke får den bedste nattesøvn – og den er vigtig, hvis du ikke vil skærer tænder.

Kom i kontakt

Tandlægerne Frederiksgade
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
CVR: 30803213

T: 8612 1145
E: info@tandfred.dk
Sitemap

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8.00 til 16.30
Fredag: 8.00 til 14.00
Weekend: lukket

Følg os

×

Menu

Ring op

Skriv

Kontakt os

Skriv eller ring til os på 8612 1145.

smily Pas På Tænderne