Hvad er paradentose?
Tænderne er et vigtigt værktøj for os mennesker, når det handler om at kunne tygge vores mad ordentligt. Der kan dog opstå uventede tilstande i tænderne, der skader dem og deres funktion. En af dem er paradentose. Dette er en tilstand, der starter som tandkødsbetændelse, men som senere kan udvikle sig til en alvorlig infektion i tandkødet og i knoglen omkring tandrødderne. Det skønnes, at 90% af de 20-årige har tandkødsbetændelse, men den alvorlige paradentose opstår typisk først hos personer i 30-40-årsalderen. Her kan du læse mere om sygdommen, og hvordan den kan opdages i god tid og helbredes, før den udvikler sig alvorligt.
Symptomer på paradentose
For at kunne opdage sygdommen i tide, er det vigtigt at kende til symptomerne på paradentose. Derfor får du her et overblik over disse, så du kan identificere sygdommen og få den behandlet hurtigst muligt. Symptomerne gælder særligt følgende:
- Hævet og rødt tandkød, der føles løst, bløder og er ømt, når du børster tænder og spiser.
- Dårlig og rådden smag i munden, der fører til dårlig ånde.
- Tænderne føles løse eller begynder at vandre.
- Bylder langs tandkødet eller mellem tænderne.
Oplever du nogle af de ovenstående symptomer, bør du kontakte din tandlæge, så du kan få behandlet tilstanden så hurtigt som muligt og komme i bedring. Det er vigtigt at have fokus på dine tænder og dit tandkød løbende, så du er sikker på at opfange eventuelle sygdomme, der kan have konsekvenser for dine tænders sundhed og styrke.
Kan paradentose helbredes?
Paradentose er en tilstand, der ikke kan helbredes, når først den er brudt ud. Det er dog muligt at holde den nede, så den ikke udvikler sig til en farlig sygdom, der ødelægger dine tænder. Derudover er der nogle ting, der fremmer paradentose. Disse bør du holde dig fra. Her får du nogle konkrete råd, som gør det nemmere for dig at holde paradentose nede:
- Stop med at ryge.
- Spis sundt og undgå sukkerholdige produkter.
- Sørg for at holde en god mundhygiejne, hvor du børster tænder to gange om dagen og kommer godt omkring alle tænderne, så der ikke sidder madrester og generer.
- Husk at gå jævnligt til tjek hos tandlægen, så de kan identificere eventuelle tandproblemer eller mundsygdomme og behandle dem hurtigst muligt derefter.
Følger du disse råd, bør du kunne holde paradentose nede, så den ikke generer dig.
Sådan behandles paradentose?
Selvom paradentose ikke kan helbredes, så findes der er en behandlingsform, der kan igangsættes, hvis de ovenstående råd ikke er nok. Behandlingen afhænger altid af, hvor langt fremme i udviklingen sygdommen er, og det vurderes efter et tjek, hvilken type behandling der er behov for. Ved tjekket vurderes det, hvor dybe dine tandkødslommer er. Hvis disse er mere end 3 mm dybe, opfattes det som begyndende paradentose. I dette stadie foregår behandlingen som en dybdegående tandrensning, hvor tandsten og bakteriebelægninger fjernes. Derefter bliver tænderne pudsede og der udføres fyldninger for at undgå flere bakterier i tandkødslommerne. Er paradentosen i stedet meget udviklet, kan en operation udføres, hvor noget af tandkødet fjernes for at gøre tandkødslommerne mindre og derved fri for bakterier.