Frederiksgade 67 | 8000 Aarhus C
8612 1145

Syreskader – sådan undgår du dem

Syreskader i tænderne

Mange mennesker får i dag syreskader på tænderne. Det er især et problem blandt unge mennesker. Syreskaderne skyldes ofte indtag af meget syreholdige dirkkevarer såsom cola, andre former for sodavand, energidrikke, appelsinjuice og danskvand med citrus.

Hvad sker der, når tænderne får syreskader?

Når man får syreskader på tænderne, bliver tandsubstansen ætset væk, så tanden bliver mindre. Yderst på en tand sidder tandemaljen, som er den hårdeste substans i menneskekroppen. Så der skal stærke sager til at ætse det. Det er meget svært at se syreskaderne. Men det er smertefuldt, når tandemaljen bliver tynd på grund af syren, og det svækker tænderne betydeligt, så det er derfor vigtigt at undgå.

Man taler om pH værdien i forhold til surhed, og her skal pH værdien gerne være over 5,5, da den ellers er farlig for tænderne. Når pH værdien er under 5,5 bliver mineralerne i emaljen opløst. Så jo lavere pH værdien er, jo mere syre vil det indeholde og jo mere vil det kunne skade tænderne.

Hvordan undgår jeg syreskader?

Hvis du gerne vil undgå syreskader på tænderne, er der flere ting, du kan være opmærksom på. Undgå først og fremmest et stort indtag af de meget syreholdige drikkevarer som cola, appelsinjuice, energidrikke og citrusholdige væsker.

Når du en gang imellem drikker disse drikkevarer, skal du helst indtage dem til et måltid. Hvis du drikker syreholdige drikke, er det bedre at tage få store mundfulde end mange små. Hvis du konstant tager små slurke af den syreholdige væske, vil tænderne hele tiden være i kontakt med syren. Du skal derfor helst undgå at gå og smådrikke i løbet af en hel dag. Når du indtager syreholdige væsker som appelsinjuice, vil syremængden i din mund stige kraftigt, hvilket dit spyt vil forsøge at neutralisere, så snart juicen er ude af munden. Det tager omkring en halv time for dit spyt at neutralisere din mund. Så hvis man konstant tilføjer mere syre i munden, vil dit spyt ikke være i stand til at bringe balance til din mund og neutralisere pH værdien, og så er det, at dine tænder er i fare for ætsninger.

Du kan hæmme syrens kontakt med tænderne, hvis du indtager den syreholdige væske med et sugerør. Hold dig til, så vidt muligt, at drikke vand, mælk eller the (helst ikke sort the). Forsøg derudover at afslutte dine måltider med madvarer såsom ost fremfor madvarer som frugt, da ost har en højere pH værdi, og derfor vil kunne neutralisere syre.

Det er bedst at vente lidt med at børste tænder, når du har indtaget noget syreholdigt. I dette tilfælde er det bedst, hvis du nøjes med at skylle din mund med vand, og venter lidt med at børste dine tænder.

Kom i kontakt

Tandlægerne Frederiksgade
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
CVR: 30803213

T: 8612 1145
E: info@tandfred.dk
Sitemap

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8.00 til 16.30
Fredag: 8.00 til 14.00
Weekend: lukket

Følg os

×

Menu

Ring op

Skriv

Kontakt os

Skriv eller ring til os på 8612 1145.

smily Pas På Tænderne